top of page

Ya Paranı Ya Zamanını!


Aylık gelirinizin zamanınızla bir ilgisi var mı?

Aldığınız maaşın ya da elde ettiğiniz karın harcadığınız zamanla nasıl bir ilişkisi olabilir?

İş yerinden aldığınız maaş, sizin o iş için harcayacağınız zamanınızın sözleşmesidir. Aylık ya da yıllık olarak belirlenen maaşlar ise, o işte geçirdiğiniz zamanda ortaya koyduğunuz değerdir.


İster bankacı ister garson olun; farketmez. Çalıştığınız kurum, daha yüksek kazanç sağlamak için sizden sahip olduğunuz becerilerinizi kullanmanızı ister. Eğer devlet kurumundaysanız, yine becerilerinizi devletin ilgili birimindeki hedefleri yerine getirmek için kullanmanızı isteyecektir.

Ticaret yapıyorsanız da iş bundan farklı değildir. Ortada yine harcanan bir zaman vardır. Eğer kendi işinizi yapıyorsanız, zamanınızı kendiniz belirleme imkanına sahipsinizdir. Fakat para elde etmek için, karşılığında insanlara fayda sağlayacak ürünler satmalı ya da insanların hayatlarını kolaylaştıracak hizmetlerde bulursunuz. Bunun karşılığında da para alırsınız.

Paranın harcanması da, doğrudan zamanınızla ilgilidir. Parayı zamanınızın karşılığında alıyorsunuz. Peki harcarken de zamanınızdan mı veriyorsunuz?

Bu durum ikilem yaratabileceğinden biraz ayrıntıya girmekte fayda var.

  1. Bir kurumda ya da kendi işinizde, zaman ayırmaya başladınız.

  2. Geçen zamanda, müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayacak ya da hayatlarını kolaylaştıracak değerli ürünler ve hizmetler ürettiniz.

  3. Karşılığında para aldınız.

Eğer paranızı, zorunlu ihtiyaçlarınızın ardından keyfi ihtiyaçlarınızı karşılamak için kullandıysanız sorun yok. Hele ki bir de para biriktirmişseniz ya da yatırım yapmışsanız, para elde edene kadar harcadığınız emeğin karşılığını vermiş sayılırsınız.

Paranızı harcarken, gelecekteki zamanınıza ipotek koymaya "borç" denir. Eğer borcunuz varsa ya da sürekli borçlanarak yaşıyorsanız, borcunuzun karşılığında zamanınızı garanti etmişsiniz demektir.

Bu öyle bir durum ki, fazla mesai yapmanıza, temel ihtiyaçlarınızdan kısmanıza ya da işinizden çok daha geç emekli olmanıza neden olabilir...

Önümüzdeki günlerde, para ve zamanın doğrudan ilişkisini anlatan yeni yazılar da yazacağım.

 

Parayı yönetme, zamanı yönetmektir. Zaman ise hayatın ta kendisidir. Nasıl bütçe yapılacağı ve bunu sürdürecek becerileri oluşturmanız için size farklı bir bakış açısı sağlayacak E-kitabımı edinmek için tıklayın: Kişisel Bütçe Yönetimi

Comments


Son Yazılarım

bottom of page